Back Up Camera Intermittently Not Working

Discussion in 'Ford Raptor Interior Modifications - Audio/Video' started by Blustge2, Mar 4, 2016.

  1. Blustge2

    Blustge2 New Member Military

    Joined:
    Oct 11, 2014
    Messages:
    39
    Media:
    6
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    8
    Gender:
    Male
    Location:
    Taneytown, MD/ Berlin, NJ
    Vehicle?:
    2010 Ford Raptor
    Color?:
    Black
    Engine:
    GEN1 6.2L
    does anyone have insight on the back up camera intermittingly working/not working. The camera turns on for a few seconds then screen goes blank. All connections look to be intact. Body shop said to have Ford take a look at it, but wanted to see if anyone else had similar issues?
     
  2. RajunCajun37

    RajunCajun37 Member

    Joined:
    Jan 24, 2013
    Messages:
    156
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    18
    Location:
    Louisiana
    Vehicle?:
    2011 Ford Raptor
    Color?:
    Ingot Silver
    Engine:
    GEN1 6.2L
    I got the same problem, man. It started with the backup lines going away. The tire path lines on the screen. Then the options for camera quit. Like reset and contrast and zoom. Now, some times it works sometimes it flickers and sometimes it has weird blue lines everywhere. I was about to order a new camera but started reading more info.

    Steps to fix:
    #1 Clean connectors. One located behind bumper near spare tire. Disconnect and clean with a di-electric spray. One in tailgate, my hands too big for this one but working on it.
    #2 Reset sync. I believe you can reset the the navigation/sync/radio with a fuse in the foot well on passenger side.
    #3 Software update. I'm hearing a few people got an update for the SYNC and it fixed camera issues.

    Going clean more connections tomorrow. Maybe try slamming tailgate shut a few times to see if it affects the camera.
     
  3. Blustge2

    Blustge2 New Member Military

    Joined:
    Oct 11, 2014
    Messages:
    39
    Media:
    6
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    8
    Gender:
    Male
    Location:
    Taneytown, MD/ Berlin, NJ
    Vehicle?:
    2010 Ford Raptor
    Color?:
    Black
    Engine:
    GEN1 6.2L
    Sounds like I have some things to try out as well. Let me know what happens. I'll try and get to it this week. Do you know what the most resent update is?
     
  4. RajunCajun37

    RajunCajun37 Member

    Joined:
    Jan 24, 2013
    Messages:
    156
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    18
    Location:
    Louisiana
    Vehicle?:
    2011 Ford Raptor
    Color?:
    Ingot Silver
    Engine:
    GEN1 6.2L
    Not sure. But I can see myself heading to the dealer soon. UPDATE for SYNC and I need the following parts:
    temperature blend door for the HVAC system
    driver door check arm
    rear bumper plastic cover/guard
    all the filters all the fluids
    fresh set of spark plugs
     
  5. RajunCajun37

    RajunCajun37 Member

    Joined:
    Jan 24, 2013
    Messages:
    156
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    18
    Location:
    Louisiana
    Vehicle?:
    2011 Ford Raptor
    Color?:
    Ingot Silver
    Engine:
    GEN1 6.2L
    OK, so I cleaned both connectors near the tailgate
    then I pulled and cleaned 3 fuses in the passenger foot well. SYNC,Navi and rear camera fuse.
    then I removed the battery power from truck. Removed power from truck for 5 minutes.

    camera is still crazy, image is often inverted and it flickers. unable to use zoom and no lines for backing up. All I can do is update the software. If it still is messed up I suppose a new rear view camera is in order.
     
  6. Blustge2

    Blustge2 New Member Military

    Joined:
    Oct 11, 2014
    Messages:
    39
    Media:
    6
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    8
    Gender:
    Male
    Location:
    Taneytown, MD/ Berlin, NJ
    Vehicle?:
    2010 Ford Raptor
    Color?:
    Black
    Engine:
    GEN1 6.2L
    I check fuses today as well as the connection by the spare. I left the truck in reverse for awhile to see if the camera would turn off and it was working fine. Then later when I pulled out of the driveway, back to turning off after a few seconds of it being on.
     
  7. RajunCajun37

    RajunCajun37 Member

    Joined:
    Jan 24, 2013
    Messages:
    156
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    18
    Location:
    Louisiana
    Vehicle?:
    2011 Ford Raptor
    Color?:
    Ingot Silver
    Engine:
    GEN1 6.2L
    Ya, it sucks. Gonna try to update software and pray for a fix.
     
  8. Raptornator

    Raptornator Member

    Joined:
    Aug 10, 2010
    Messages:
    120
    Likes Received:
    6
    Trophy Points:
    18
    Vehicle?:
    2011 Raptor
    Color?:
    Molten Orange
    Engine:
    GEN1 6.2L
    Did anyone ever find a fix. You all seem to have intermittent issues. Mine just all of a sudden stop working completely. Black screen then message saying no video detected.
     
  9. RajunCajun37

    RajunCajun37 Member

    Joined:
    Jan 24, 2013
    Messages:
    156
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    18
    Location:
    Louisiana
    Vehicle?:
    2011 Ford Raptor
    Color?:
    Ingot Silver
    Engine:
    GEN1 6.2L
    Mine works off and on but has no lines for tire path and is actually reversed. the image is backwards. I plan to remove the camera and check for electronic damage to either wires or solder joints. I eliminated the chance for dirty connectors and or software issues. It has to be the camera itself.
     

Share This Page